Çanakkale'de Ağaçlar Ağlıyor

TAKİP ET

Çanakkale'de merkeze bağlı Kayadere köyünde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Yangın nedeniyle 9 köy boşaltılırken 1251 kişi tahliye edildi, Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı. Yangında 7 ev küle dönerken, dumandan etkilenen 48 kişi tedavi altına alındı.

 

Çanakkale'de merkeze bağlı Kayadere köyünde dün saat 11.40'da çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Yangın nedeniyle 9 köy boşaltılırken 1251 kişi tahliye edildi, Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 800 hektarı orman olmak üzere 1500 hektar alanda etkili olduğunu söyledi. Yangında 7 ev küle dönerken, dumandan etkilenen 48 kişi tedavi altına alındı.

Yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükselirken, Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı. Öte yandan 1251 vatandaş da tahliye edildi.

Çanakkale'de çıkan orman yangını nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi. Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatıldı, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltılıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nde, Çanakkale'deki orman yangına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yumaklı, şu anda içlerinde en ağırının Çanakkale'deki yangın olduğuna işaret ederek, "Saat 11.39 itibarıyla Damyeri mevkisinde başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Yangın kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir hatta 6 saat gibi kısa bir sürede mesafe katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştı. Ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın da bu çabalarının yetmediği anlar oldu ve onları da aşarak bir sonraki mesafeye geçti." ifadesini kullandı.

Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınını söndürme çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiği belirtildi.

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen, yangının rüzgarın da etkisiyle büyüme eğilimi gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

Yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızla estiğini ve yüzde 19'luk bir nemin söz konusu olduğunu kaydeden Yumaklı, bu durumların yangınla mücadeleyi güçleştirdiğini anlattı. Yumaklı, bütün güçleriyle yerleşim yerlerini korumaya odakladıklarına dikkati çekerek, "Sevindirici tarafı, şu anda Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer halde ilerliyor" diye konuştu. Çanakkale merkeze bağlı Dörtyol köyü yakınlarında orman yangınına ekipler havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor.

 

 

Çanakkale Yangın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı