Genel Af Beklentisi Genişliyor
Genel af ve 2023 af düzenlemesi için on binlerce mahkum yakını sosyal medya üzerinden gündem oluşturmakta. 120 bin mahkum yakını 2023 yılında Genel af çıkacak mı, infaz düzenlemesi hakkında gelecek müjdeyi araştırıyor.
Genel af ve 2023 af düzenlemesi için on binlerce mahkum yakını sosyal medya üzerinden gündem oluşturmakta. 120 bin mahkum yakını 2023 yılında Genel af çıkacak mı, infaz düzenlemesi hakkında gelecek müjdeyi araştırıyor.
Seçim öncesi mahkum yakınları Genel af 2023 af yasası için gelecek müjdeli son dakika haberini bekliyor. 2023 af yasası ve 2023 yılında genel af çıkacak mı gibi sorular mahkum ve yakınları tarafından araştırılırken birçok vatandaş twitter ve sosyal medya platformları aracılığı ile genel af etiketi altında hükümetten af beklentisini dile getiriyor. Bugün sizlerle Türkiye tarihinin genel af süreçlerini 2023 yılında af çıkacak mı eğer çıkarsa 2023'te çıkacak af kimleri kapsayacak hangi suçlar affedilecek gibi konuların yanı sıra 2023 yılı yeni infaz düzenlemesi gibi konuları inceleyeceğiz.
2023 AF YASASI
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü olması nedeniyle 2023 yılında genel af çıkıp çıkmayacağı ilgili vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Cumhuriyet tarihine baktığımızda, devlet ve toplumun hayatındaki önemli ve özel zamanlarda daha fazla af çıkarıldığı görülmektedir. Yaklaşan 2023 seçimleri de bu sürece eklenmesiyle 2023 yılında genel af beklentisi normal zamanlara göre daha çok ilgi görmektedir.
2023'TE AF ÇIKACAK MI?
2023 yılında genel ya da özel af olup olmayacağı konusunda herhangi bir çalışma veya açıklama bulunmamaktadır. Ancak Bakanlar ve siyasilerin mesajları af beklentisi bulunan vatandaşlara umut veriyor. Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2023 yılı için çıkması beklenen genel ya da özel afla ilgili yeni bir infaz düzenlemesi olabileceğinin sinyalini verdi.
2023 yılında çıkması beklenen yeni infaz düzenlemesi hangi suçları kapsayacağı konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; "Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için yeni bir infaz uygulamasını gündeme getirmeyi ve daha az cezayı gerektiren suçlar için Türkiye'ye getirmeyi düşünüyoruz" dedi. İnfaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesi halinde hangi cezaların affedileceğine ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.
2020 infaz yasası düzenlemesinde; terör, cinayet, uyuşturucu, kadına yönelik şiddet ve cinsel suçlar hariç cezanın yarısı oranında infaz uygulanıyordu. "Milli istihbarat kanunu kapsamına giren suçlardan hüküm giyenler" infaz düzenlemesinin dışında tutuldu. Denetimli serbestlik uygulamasında mevcut 1 yıl uygulaması aynen devam etti. Açık ceza infaz kurumlarında bulunan ve koşullu salıverilmelerine 1 yıl kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının denetimli serbestlik altında infaz edilebileceği hükmü korundu. Sıfır-altı yaş arasında çocuğu olan kadınlar ve 70 yaş üstü hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıla indirildi. Ağır hastalık, engellilik veya yaşlılık nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaş üstü hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlandı. Yasa çıktığında halihazırda hüküm giymiş yaklaşık 90 bin mahkum yasadan yararlanmıştı.