Kayıt dışı ile mücadele edilmeli

TAKİP ET

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), düzenlediği seminer ile 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun getirdiği düzenlemeleri masaya yatırdı.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), düzenlediği seminer ile 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun getirdiği düzenlemeleri masaya yatırdı.

Vergi Başmüfettişi Evren Aydınoğlu ve Yeminli Mali Müşavir Murat Gülbağ’ın sunumuyla kamuoyunda yapılandırma yasası olanak bilinen 7440 sayılı kanunun ayrıntılarının işlendiği seminere İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

İzmir YMMO Konferans Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, neredeyse iki yılda bir yapılandırma kanunlarının çıkmasının doğru bir uygulama olmadığını ifade etti. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmenin çok daha önemli olduğunu ifade eden Zengin, “Bu yapılandırma ile bir vergi toplandığı bir gerçek. Ancak iki yılda bir tekrarlandığı zaman vergiyi zamanında ödeyen de “niye zamanında ödüyorum, yapılandırma çıkar nasılsa” gibi bir düşünceye kapılıyor” dedi.

Önceki yapılandırmadan farklı olarak cumhuriyet tarihinde ilk defa henüz beyannamesi verilmemiş, 2022 yılı için bir matrah artırımının söz konusu olduğunu söyleyen Zengin,“Vergi uyumu, vergi bilinci açısından uygun bir uygulama değil. Deprem sebebiyle olsa gerek, geriye dönük bir uygulama söz konusu. Bu yapılandırmaların artık tamamlanıp kayıt dışı ile mücadeleye ve vergi denetimlerinin güçlendirilmesine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Aydınoğlu: “İlk iki taksit önemli”

Toplantının açılış konuşmalarından sonra söz alan Vergi Başmüfettişi Evren Aydınoğlu, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun ayrıntılarını ve dikkat çekici yönlerini anlattı. Bu yasanın kapsamlı bir yapılandırma olduğunu söyleyen Aydınoğlu, “İçinde SGK alacaklarının yapılandırılmasından tutun gümrük mevzuatına, farklı güncel konular da söz konusu” dedi. Bu yasaların sürekli çıkması nedeniyle yeminli mali müşavirlerin konuya hakim olduğun söyleyen Aydınoğlu, “20 yılda 12 tane buna benzer kanunlar yürürlüğe girdi. Bunlardan 6 tanesi matrah artırımını da kapsıyor. Yapılandırma ve matrah arttırımı vergiye uyumlu olmayan mükellefler için bir sigorta mahiyetinde maalesef. Nitelikli kurumlar açısından vergi uyumlu mükellefler açısından çok da hoş bir durum değil açıkçası” dedi.

Bu kanunun önceki kanunlardan farklarını da anlatan Aydınoğlu, önceki ödemeler konusunda ilk iki taksitin ödenmesi sonrası en fazla iki taksiti aksatma imkanı tanıdığını söyleyerek, “Bu sefer yapılandırmayı tamamlayıp ilk iki taksitiödedikten sonra son taksit tarihine kadar ödemeyi yaparsa kanun kapsamında kalmış oluyorsunuz” dedi.

Gülbağ: “2022’nin matrah artırımına dahil edilmesi yanlış”

Yeminli Mali Müşavir Murat Gülbağ ise yeminli mali müşavirler açısından bu yasanın uygulama biçimi ve dikkat edilmesi gereken noktalarını paylaştı. 2003 yılından bu yana sürekli bu yapılandırma kanunlarının çıktığını söyleyen Gülbağ, “2003 yılındaki makul gerekçelerle çıkarken bunun ilk ve son olacağını düşünüyorduk. Ama sürekli tekrarlanan bir durum söz konusu oldu” dedi. 2022 yılı için matrah artırımının dahil edilmiş olmasına şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen Gülbağ, “Matrah artırımları zaten vergi adaletini bozuyordu, bu şekilde 2022 yılının da dahil edilmesi bu duruma daha da zarar verdi” dedi.

İzmir YMMO İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yaşar Zengin