Rusya'da Matruşka Savaşı Başladı…

TAKİP ET

Rus paralı asker grubu Wagner'in komutanı Yevgeni Prigojin'in de olduğu özel uçak düştü, üçü mürettebat 10 kişi yaşamını yitirdi.

Rus paralı asker grubu Wagner'in komutanı Yevgeni Prigojin'in de olduğu özel uçak düştü, üçü mürettebat 10 kişi yaşamını yitirdi.

Moskova'nın kuzeyinde Tver bölgesinde meydana gelen özel jet kazasında, aralarında Rus paralı asker grubu Wagner'in komutanı Yevgeni Prigojin'in de olduğu 10 kişi yaşamını yitirdi.

Embraer  tipi uçakta üçü mürettebat olmak üzere Prigojin’le birlikte yedi yolcu bulunuyordu. Uçağın Prigojin’e ait olduğu iddia edilirken içinde Wagner komutanlarının bulunduğu ikinci bir uçağın daha olduğu o uçağın ise havaalanına inmeyi başardığı öğrenildi.

İlk bilgiler Prigojin’in dün Orta Afrika Cumhuriyetin’den bu sabah Wagner grubunun merkezinin bulunduğu St.Petersburg’a geldiği ve Putin’in görüşme teklifi üzerine Moskova’ya gittiği yönündeydi. Rus haber ajansı TASS ise iddia edilen bu görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Öte yandan Wagner’e bağlı bir internet sitesinde ise Yevgeni Prigojin'in de içinde bulunduğu uçağın Rus birliklerinin açtığı uçaksavar ateşi ile düşürüldüğü iddia edildi.

Prigojin ile Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu arası Ukrayna’da savaşan Wagner birliklerine yeterli mühimmat gönderilmediği gerekçesiyle açıktı.

Geçtiğimiz haziran ayında Prigojin emrindeki Wagner birlikleri ile Moskova’ya doğru askeri bir harekat başlatmış ancak Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla ile Prigojin geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bu kalkışma sırasında Prigojin Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yu ölümle tehtit etmiş ve Putin’den Şoygu’yu görevden almasını talep etmişti.

 Düşen ya da düşürülen uçakta bulunan Prigojin, Haziran ayında başarısızlıkla sonuçlanan isyanından bu yana St. Petersburg’ta yapılan Rusya-Afrika zirvesinden basına yansıyan bir fotoğraf ve iki gün önce ise yayınlanan videoda görülmüştü. Videoda Prigojin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan Wagner eğitim merkezinde elinde son model makinalı bir tüfekle görüntülenmişti.

Kaynaklar tarafından Putin-Şoygu ve Rus Derin Devleti arasında Matruşka savaşının  başladığını güçlü olanın bu şavaştan galip ve güçlü çıkarak Rusya’nın yeni yol haritasını belirleyeceğini iddia ediliyor.

 

Putin Wagner Prigojin