TTO Başkanı Olgun, "Sanayi kuruluşlarımızı meslek liselerine dönüştürelim. Torbalı, mesleki eğitimde üs ilan edilmeli" dedi
Torbalı Ticaret Odası meclis toplantısı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi'nin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan TTO Başkanı Olgun, 'Sanayi kuruluşlarımızı meslek liselerine dönüştürelim. Torbalı, mesleki eğitimde üs ilan edilmeli' dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Yahşi ise 'Anadolu Liselerimizi meslek liselerine dönüştürmek istiyoruz' mesajı verdi.
Torbalı Ticaret Odası meclis toplantısı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan TTO Başkanı Olgun, “Sanayi kuruluşlarımızı meslek liselerine dönüştürelim. Torbalı, mesleki eğitimde üs ilan edilmeli” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Yahşi ise “Anadolu Liselerimizi meslek liselerine dönüştürmek istiyoruz” mesajı verdi.
Torbalı Ticaret Odası (TTO) Meclis Başkanı Bekir Söyler’in başkanlığında gerçekleşen Şubat ayı Meclis ve Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’na, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi katılım sağladı. Ömer Yahşi toplantıda; mesleki eğitimdeki güncel gelişmeler, iş dünyası ile eğitim iş birlikleri, işletmelerde eğitim birimlerinin oluşturulması ve işletmelerin mesleki eğitimden beklentileri, sorunları ve çözüm önerileri hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. Toplantıya, sanayiciler başta olmak üzere meslek lisesi müdürleri ve kurum amirleri katılım sağladı.
FABRİKALARIMIZ DOĞRU ADRES
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, mesleki eğitime olan ilginin gittikçe azaldığının altını çizerek, “İlçemizdeki endüstri meslek lisesinin metal bölümüne geçtiğimiz sene kayıt olan öğrenci sayısı 65, mezun olan öğrenci sayısı 22; mobilya bölümüne kayıt olan öğrenci sayısı 67, mezun olan öğrenci sayısı ise 21’dir. Hâlbuki bu iki alan için Torbalı sanayisinin 20 bin mezuna ihtiyacı var. Öğrencimizin yüzde 30’u üniversiteye devam etmeli geri kalan kısmı meslek sahibi haline getirilmeli” dedi.
Torbalı’nın 1500’ü aşkın sanayi kuruluşuna ve 3000’e yakın ticarethaneye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Olgun, “Ülke ekonomisine ödediğimiz vergi ve yaptığımız ihracat ile Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden birisiyiz. Bu nedenle; mesleki eğitimde Torbalı üs ilan edilmeli. İlçe nüfusumuzun %60’ını gençlerden oluşturuyor. Bu gençlerin istihdam edilmesi için fabrikalarımızı birer meslek atölyesine çevirebiliriz. Eğer mevzuat uygun hale getirilirse, Torbalı Ticaret Odası olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.
TORBALI, DOĞRU ADRES
Türkiye’nin asıl meselesinin meslek liseleri olması gerektiğini vurgulayan Ömer Yahşi, “İzmir’de 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin sadece %32’si meslek liselerini tercih ediyor. Bizim bu rakamları %60, %70 bandına ulaştırmamız gerekiyor. Çocuklarımıza dikte etmeden, mesleki eğitimde ciddi bir noktaya gelmeliyiz. Burada; rehber öğretmenlerimize, STK’larımıza ve sanayicilerimize önemli roller düşüyor. Bu şekilde, kalifiye eleman probleminin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; Anadolu liselerimizin çoğunu meslek liselerine çevirmeliyiz. İzmir’in Anadolu liselerine değil, meslek liselerine ihtiyacı var” dedi.
İzmir’in 30 ilçesi içerisinde sadece Torbalı’nın mesleki eğitim konusunda dertlendiğini belirten Yahşi, “Torbalı, gelişen ve büyüyen sanayisi ile kabuklarını kırdı. Mesleki eğitim konusunda Torbalı’ya özel bir eğilim içerisindeyiz. Ayrıca, açıklanan istatistikler de Torbalı’nın kalifiye elaman açığı konusunda ne denli sıkıntıda olduğunu ortaya koyuyor. Sanayicilerimizin de desteği ile firmalarımızı birer kurs merkezi haline getirebiliriz. Bu şekilde öğrencilerimiz son model teçhizatla, işi ustasından öğrenebilecek. Bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” diyerek sözlerine son verdi.